Βιομηχανικές Ζυμώσεις
Γενικά
- Κωδικός: TABO-92-Θ2
- Εξάμηνο: 9ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ειδικού υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (2)
- Μονάδες ECTS: 5
- Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Περιεχόμενα μαθήματος
Θεωρητικό μέρος
- Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη Γεωργία και στις βιομηχανίες τροφίμων με έμφαση στη βιομηχανία οίνου ζύθου και ποτών.
- Γενετική βελτίωση μικροοργανισμών βακτηρίων, ζυμών και μυκήτων.
- Γενετικά τροποποιημένοι μικροοργανισμοί.
- Απομόνωση, παραγωγή και χρήση καθαρών καλλιεργειών (άγριων στελεχών) στην παραγωγή οίνου και ζύθου.
- Μελέτη της κινητικής της ανάπτυξης των μικροοργανισμών.
- Κινητική αποικοδόμησης υποστρώματος.
- Κινητική παραγωγής προϊόντων.
- Παράγοντες που επηρεάζουν την κινητική της ανάπτυξης και του μεταβολισμού των μικροοργανισμών.
- Τεχνολογία των ζυμώσεων: αερόβιες και αναερόβιες διεργασίες.
- Στάδια ζυμώσεων.
- Βιολογικές σταθερές ζυμωτικής διεργασίας.
- Τύποι βιοαντιδραστήρων.
- Σχεδιασμός λειτουργία, έλεγχος βιοαισθητήρα.
- Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών σε βιοαντιδραστήρα.
- Συνεχής και ασυνεχής καλλιέργεια.
Εργαστηριακό μέρος
- Είδη ζυμώσεων και βιοαντιδραστήρες.
- Προετοιμασία εμβολίου.
- Κινητική μικροβιακών καλλιεργειών.
- Επίδραση του είδους του υποστρώματος στην παραγωγικότητα και την απόδοση της ζύμωσης.
- Επίδραση της αρχικής συγκέντρωσης υποστρώματος στην παραγωγικότητα και την απόδοση της ζύμωσης.
- Επίδραση της αρχικής οξύτητας του υποστρώματος στην παραγωγικότητα και την απόδοση της ζύμωσης.
- Επίδραση του διοξειδίου του θείου.
- Τεχνικές ακινητοποίησης μικροοργανισμών.
- Παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης από οξικά βακτήρια.
- Παραγωγή αιθανόλης.
- Παραγωγή χρωστικών με ζύμωση.
- Η μέθοδος της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).
Μαθησιακοί Στόχοι
Αντικειμενικός σκοπός μετά την διεξαγωγή θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης είναι να δώσει στους σπουδαστές την πληροφορία των βιοτεχνολογικών διεργασιών και μεθόδων όπως και να τους καταστήσει γνωστά τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στην βιοτεχνολογία των ζυμομυκήτων και στις βιομηχανικές ζυμώσεις.
Γενικές Ικανότητες
- Λήψη αποφάσεων.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Παραγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Πρόσωπο με πρόσωπο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 39 |
Εργαστηριακές Ασκήσεις | 26 |
Φροντιστήριο | 10 |
Μη καθοδηγούμενη μελέτη | 50 |
Σύνολο | 125 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδος αξιολόγησης:
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
- Εργαστηριακή Εργασία,
- Ερωτήσεις ανάπτυξης.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Η. Νεραντζή. Βιοτεχνολογία και Βιομηχανικές Ζυμώσεις. Εκδόσεις Έμβρυο 2010.
- Η. Νεραντζής, Π. Ταταρίδης Α. Νησιώτου. Βιοτεχνολογία και Βιομηχανικές Ζυμώσεις. Εργαστηριακές Ασκήσεις, Εκδόσεις Έμβρυο2010.
- Τρ. Ρουκάς. Βιοτεχνολογία τροφίμων. Εκδόσεις Γιαχούδη 2009.