Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Ζύθου

Γενικά

  • Κωδικός: ΤΑΒΟ-95-Θ5
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
  • Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3)
  • Μονάδες ECTS: 4
  • Πρόγραμμα Μαθημάτων:

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Πρώτες ύλες ζυθοποίησης (Βύνη, Νερό, Λυκίσκος, Ζύμη ζυθοποιίας).
  • Στάδια παραγωγής μπύρας (Άλεση βύνης, Πολτοποίηση, Διήθηση, Παραλαβή βυνογλεύκους, Βρασμός-Προσθήκη λυκίσκου, Απομάκρυνση ιζημάτων, Παραγωγή πράσινης μπύρας, Ζύμωση, Ωρίμανση, Σταθεροποίηση, Παραλαβή μπύρας, Συσκευασία, Παστερίωση).
  • Ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος στα διάφορα στάδια ζυθοποίησης.
  • Κατηγορίες και τύποι μπύρας.
  • Νέες τεχνολογίες στην παραγωγή της μπύρας. Παραγωγή ειδικών τύπων μπύρας.
  • Κλασικές και σύγχρονες μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου της μπύρας. Φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις.
  • Οργανοληπτικός έλεγχος μπύρας. Ελαττώματα της μπύρας και τρόποι αποφυγής αυτών.
  • Αξιοποίηση υποπροϊόντων ζυθοποιίας, διαχείρηση αποβλήτων. Τεχνοοικονομικά στοιχεία εγκατάστασης και λειτουργίας ζυθοποιείου.

Μαθησιακοί Στόχοι

Ο σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να είναι ικανοί :

  • να γνωρίζουν τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής βύνης και ζύθου και να κατανοήσουν και το σκοπό του κάθε σταδίου.

Ο στόχος είναι :

  • η κατανόηση από τους φοιτητές της διαδικασίας παραγωγής και αξιόλογης μπύρας.

Γενικές Ικανότητες

  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Παραγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις50
Μη καθοδηγούμενη μελέτη50
Σύνολο100

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδος αξιολόγησης:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
  • Εργαστηριακή Εργασία,
  • Ερωτήσεις ανάπτυξης.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Γρηγοράκης, Χ. και Β. Θεοδοσίου, Τεχνολογία Βυνοποίησης Ζυθοποίησης, ΤΕΙ Αθήνας 2008.
  2. Vogel, W., Μπύρα. Εκδόσεις Ψυχαλου.
  3. Lewis, M.J. and T. W. Young, Brewing, Chapman & Hall, 1995.
  4. Palmer, G. H. Cereal science and malting technology-The future. Journal of the American Society of Brewing Chemists 50 (4) : 121-129,1992.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. The Journal of the Institute of Brewing.
  2. Journal of the American Society of Brewing Chemists.
  3. Beverages.