Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Ζύθου
Γενικά
- Κωδικός: ΤΑΒΟ-95-Θ5
- Εξάμηνο: 9ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ανάπτυξη Δεξιοτήτων
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3)
- Μονάδες ECTS: 4
- Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Περιεχόμενα μαθήματος
- Πρώτες ύλες ζυθοποίησης (Βύνη, Νερό, Λυκίσκος, Ζύμη ζυθοποιίας).
- Στάδια παραγωγής μπύρας (Άλεση βύνης, Πολτοποίηση, Διήθηση, Παραλαβή βυνογλεύκους, Βρασμός-Προσθήκη λυκίσκου, Απομάκρυνση ιζημάτων, Παραγωγή πράσινης μπύρας, Ζύμωση, Ωρίμανση, Σταθεροποίηση, Παραλαβή μπύρας, Συσκευασία, Παστερίωση).
- Ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος στα διάφορα στάδια ζυθοποίησης.
- Κατηγορίες και τύποι μπύρας.
- Νέες τεχνολογίες στην παραγωγή της μπύρας. Παραγωγή ειδικών τύπων μπύρας.
- Κλασικές και σύγχρονες μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου της μπύρας. Φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις.
- Οργανοληπτικός έλεγχος μπύρας. Ελαττώματα της μπύρας και τρόποι αποφυγής αυτών.
- Αξιοποίηση υποπροϊόντων ζυθοποιίας, διαχείρηση αποβλήτων. Τεχνοοικονομικά στοιχεία εγκατάστασης και λειτουργίας ζυθοποιείου.
Μαθησιακοί Στόχοι
Ο σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να είναι ικανοί :
- να γνωρίζουν τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής βύνης και ζύθου και να κατανοήσουν και το σκοπό του κάθε σταδίου.
Ο στόχος είναι :
- η κατανόηση από τους φοιτητές της διαδικασίας παραγωγής και αξιόλογης μπύρας.
Γενικές Ικανότητες
- Λήψη αποφάσεων.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Παραγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Πρόσωπο με πρόσωπο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 50 |
Μη καθοδηγούμενη μελέτη | 50 |
Σύνολο | 100 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδος αξιολόγησης:
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
- Εργαστηριακή Εργασία,
- Ερωτήσεις ανάπτυξης.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Γρηγοράκης, Χ. και Β. Θεοδοσίου, Τεχνολογία Βυνοποίησης Ζυθοποίησης, ΤΕΙ Αθήνας 2008.
- Vogel, W., Μπύρα. Εκδόσεις Ψυχαλου.
- Lewis, M.J. and T. W. Young, Brewing, Chapman & Hall, 1995.
- Palmer, G. H. Cereal science and malting technology-The future. Journal of the American Society of Brewing Chemists 50 (4) : 121-129,1992.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- The Journal of the Institute of Brewing.
- Journal of the American Society of Brewing Chemists.
- Beverages.