Πρώτες Ύλες Αλκοολούχων Ποτών

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Αλκοόλη ποτοποιίας. Ορολογία, χρήση, χημική σύσταση, υπολογισμοί μίξης αλκοολούχων διαλυμάτων.
  • Τεύτλα, μελάσα. Παραγωγή και σύσταση μελάσας. Τεχνολογία παραγωγής καθαρής ζάχαρης.
  • Ζαχαροκάλαμο και αγαύη. Χημική σύσταση χυμού ζαχαροκάλαμου. Ρούμι και τεκίλα: Τεχνολογία παραγωγής.
  • Παραγωγή καθαρής αιθυλικής αλκοόλης ποτοποιίας. Απλή απόσταξη και εμπλουτισμός υδροαλκοολικού διαλύματος και κλασματική απόσταξη σε στήλες συνεχούς λειτουργίας.
  • Παραγωγή αιθέριων ελαίων. Μηχανήματα παραλαβής αιθέριων ελαίων. Λιπαρές ύλες που χρησιμοποιούνται στην ποτοποιία.
  • Αρωματικές πρώτες ύλες, συστατικά. Χημική σύσταση των αιθέριων ελαίων και φυσικοχημικές τους ιδιότητες.
  • Ανηθόλη, παραγωγή ούζου και άλλων ποτών με άνισο.
  • Άρκευθος, παραγωγή τζίν.
  • Αποστάγματα φρούτων και λικέρ.
  • Στέμφυλα, μέθοδοι προσδιορισμού σακχάρων. Αποστάγματα στέμφυλων: τσίπουρο, γκράπα.
  • Σταφίδα, παραγωγή αλκοόλης από σταφίδα.
  • Άμυλο: Σύσταση και δομή αμύλου. Όξινη και ενζυματική σακχαροποίηση.
  • Αμυλούχες ύλες. Κριθάρι, αραβόσιτος, πατάτα. Τεχνολογία υδρόλυσης και ζύμωσης αμυλούχων πρώτων υλών.
  • Βυνοποίηση και τεχνολογία παραγωγής ουίσκι, μπέρμπον, βότκα.

Μαθησιακοί Στόχοι

Σκοπός του μαθήματος είναι να καταστήσει τον σπουδαστή ικανό να κατανοήσει τη σύσταση και τις μεθόδους ελέγχου των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, ο σπουδαστής να γνωρίζει την παραγωγική διαδικασία αλκοολούχων ποτών με έμφαση σε αυτά που παράγονται από αιθυλική αλκοόλη.

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι ικανοί να:

  • Γνωρίζουν τις ιδιότητες και τις μεθόδους επεξεργασίας των σακχαρούχων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καθαρής αιθυλικής αλκοόλης.
  • Μπορούν να εργαστούν σε μονάδες παραγωγής καθαρής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης στο τμήμα ζυμώσεων.
  • Γνωρίζουν τις ιδιότητες και τις μεθόδους παραγωγής των υλών που χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό και γλύκανση των αλκοολούχων ποτών.
  • Γνωρίζουν τις μεθόδους ποσοτικού προσδιορισμού των σακχαρούχων πρώτων υλών, της καθαρής αιθυλικής αλκοόλης.

Γενικές Ικανότητες

  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις39
Εργασία70
Αυτοτελής Μελέτη16
Σύνολο125

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδος αξιολόγησης:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
  • Εργαστηριακή Εργασία,
  • Ερωτήσεις ανάπτυξης.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. [37303]: ΚΑΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ.
  2. [12715]: ΠΟΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ.
  3. [86200855]: Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά και Αιθέρια Έλαια, Κατσιώτης Σταύρος, Χατζοπούλου Πασχαλίνα.
  4. [22927]: Οικολογικό κρασί και βιολογική καλλιέργεια αμπέλου, Τσέτουρας Παναγιώτης Λ. Λεπτομέρειες.
  5. [22944]: Οινοτεχνία, Τσέτουρας Παναγιώτης Λ.
  6. Whisky and Other Spirits: Technology, Production and Marketing (2022), Editors: Inge Russell, Graham G. Stewart and Julie Kellershohn, Third Edition, Academic Press, ISBN 978-0-12-822076-4.
  7. Science and Technology of Fruit Wine Production. 2016, Editors: Maria R. Kosseva, V.K. Joshi and P.S. Panesar. AcademicPress.
  8. Starch, Chemistry and Technology. 2009, Editors: James BeMiller, Roy Whistler, Academic Press.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. American Journal of Enology and Viticulture.
  2. Journal International de la Vigne et du Vin.
  3. Journal of the Science of Food and Agriculture.
  4. Agricultural and Food Chemistry.
  5. Food Chemistry.
  6. Journal of applied research on medicinal and aromatic plants.