Μικροοργανισμοί και Ζυμώσεις

Γενικά

Περιεχόμενα μαθήματος

Θεωρητικό Μέρος του Μαθήματος

  • Εισαγωγή στους μικροοργανισμούς και στις ζυμώσεις, βασικές έννοιες.
  • Εισαγωγή στην κυτταρική δομή, λειτουργία και μικροβιακή ποικιλότητα.
  • Μεταβολισμός μικροοργανισμών- καταβολικές διεργασίες.
  • Μεταβολισμός μικροοργανισμών- αναβολικές διεργασίες.
  • Εισαγωγή στα ένζυμα: ονοματολογία, προέλευση.
  • Γαλακτικά βακτήρια και ζύμωση γαλακτικού οξέος.
  • Αλκοολική ζύμωση.
  • Ζύμωση οξικού οξέος και οξικά βακτήρια.
  • Άλλες ζυμώσεις βιομηχανικού ενδιαφέροντος.

Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος

  • Μικροβιακή αύξηση.
  • Κινητική μικροβιακής αύξησης: Μικροβιακή ανάπτυξη, χρόνος αναπαραγωγής.
  • Μέθοδοι μέτρησης μικροβιακής ανάπτυξης.
  • Σχεδιασμός θρεπτικού υλικού.
  • Μέθοδοι καταστολής μικροβιακής αύξησης.
  • Παραγωγή αιθανόλης από ζύμες.
  • Παραγωγή γαλακτικού οξέος από βακτήρια.
  • Παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης από οξικά βακτήρια.

Μαθησιακοί Στόχοι

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους/τις φοιτητές/τήτριες στις κύριες ζυμωτικές διεργασίες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε βιομηχανική κλίμακα για τη σύνθεση τροφίμων, ποτών, χημικών, ενζύμων και άλλων προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές/τήτριες θα αποκτήσουν την ικανότητα αξιολόγησης της χρήσης των μικροοργανισμών για την παραγωγή ενώσεων με μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον και την δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης των διαδικασιών παραγωγής.

Γενικές Ικανότητες

  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
  • Κριτική ικανότητα διαχωρισμού δειγμάτων.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις39
Εργαστήρια26
Εκπαιδευτικές επισκέψεις30
Εκπαιδευτικές επισκέψεις55
Σύνολο150

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδος αξιολόγησης:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
  • Εργαστηριακή Εργασία,
  • Ερωτήσεις ανάπτυξης.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Βιβλίο [86200256]: ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ, Ηλίας Νεραντζής, Παναγιώτης Ταταρίδης, Στυλιανός Λογοθέτης.
  2. Βιβλίο [68378193]: Βιοτεχνολογία με στοιχεία Βιοχημικής Μηχανικής, Λιακοπούλου – Κυριακίδου Μαρία.
  3. Βιβλίο [68407499]: Μικροβιολογία και Μικροβιακή Τεχνολογία, Αγγελής Γεώργιος.
  4. Aydin Berenjian (2019) Essentials in Fermentation Technology Springer, Cham Print ISBN 978-3-030-16229-0.
  5. Badal C. Saha (2003) Fermentation Biotechnology, American Chemical Society.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Microbial biotechnology,
  2. Applied microbiology and biotechnology,
  3. Journal of applied microbiology,
  4. Bioresource Technology,
  5. New Biotechnology,
  6. Journal of Biotechnology,
  7. Fermentations.