Μικροοργανισμοί και Ζυμώσεις
Γενικά
- Κωδικός: TΑBO-51-E1
- Εξάμηνο: 5ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ειδικού υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (2)
- Μονάδες ECTS: 6
- Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD310/
- Διδάσκοντες: Αλεξανδρή Μαρία
- Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Περιεχόμενα μαθήματος
Θεωρητικό Μέρος του Μαθήματος
- Εισαγωγή στους μικροοργανισμούς και στις ζυμώσεις, βασικές έννοιες.
- Εισαγωγή στην κυτταρική δομή, λειτουργία και μικροβιακή ποικιλότητα.
- Μεταβολισμός μικροοργανισμών- καταβολικές διεργασίες.
- Μεταβολισμός μικροοργανισμών- αναβολικές διεργασίες.
- Εισαγωγή στα ένζυμα: ονοματολογία, προέλευση.
- Γαλακτικά βακτήρια και ζύμωση γαλακτικού οξέος.
- Αλκοολική ζύμωση.
- Ζύμωση οξικού οξέος και οξικά βακτήρια.
- Άλλες ζυμώσεις βιομηχανικού ενδιαφέροντος.
Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος
- Μικροβιακή αύξηση.
- Κινητική μικροβιακής αύξησης: Μικροβιακή ανάπτυξη, χρόνος αναπαραγωγής.
- Μέθοδοι μέτρησης μικροβιακής ανάπτυξης.
- Σχεδιασμός θρεπτικού υλικού.
- Μέθοδοι καταστολής μικροβιακής αύξησης.
- Παραγωγή αιθανόλης από ζύμες.
- Παραγωγή γαλακτικού οξέος από βακτήρια.
- Παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης από οξικά βακτήρια.
Μαθησιακοί Στόχοι
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους/τις φοιτητές/τήτριες στις κύριες ζυμωτικές διεργασίες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε βιομηχανική κλίμακα για τη σύνθεση τροφίμων, ποτών, χημικών, ενζύμων και άλλων προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές/τήτριες θα αποκτήσουν την ικανότητα αξιολόγησης της χρήσης των μικροοργανισμών για την παραγωγή ενώσεων με μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον και την δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης των διαδικασιών παραγωγής.
Γενικές Ικανότητες
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
- Κριτική ικανότητα διαχωρισμού δειγμάτων.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Πρόσωπο με πρόσωπο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 39 |
Εργαστήρια | 26 |
Εκπαιδευτικές επισκέψεις | 30 |
Εκπαιδευτικές επισκέψεις | 55 |
Σύνολο | 150 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδος αξιολόγησης:
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
- Εργαστηριακή Εργασία,
- Ερωτήσεις ανάπτυξης.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Βιβλίο [86200256]: ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ, Ηλίας Νεραντζής, Παναγιώτης Ταταρίδης, Στυλιανός Λογοθέτης.
- Βιβλίο [68378193]: Βιοτεχνολογία με στοιχεία Βιοχημικής Μηχανικής, Λιακοπούλου – Κυριακίδου Μαρία.
- Βιβλίο [68407499]: Μικροβιολογία και Μικροβιακή Τεχνολογία, Αγγελής Γεώργιος.
- Aydin Berenjian (2019) Essentials in Fermentation Technology Springer, Cham Print ISBN 978-3-030-16229-0.
- Badal C. Saha (2003) Fermentation Biotechnology, American Chemical Society.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Microbial biotechnology,
- Applied microbiology and biotechnology,
- Journal of applied microbiology,
- Bioresource Technology,
- New Biotechnology,
- Journal of Biotechnology,
- Fermentations.