Ενζυμική Βιοτεχνολογία
Γενικά
- Κωδικός: TΑBO-63-ΣΤ3
- Εξάμηνο: 6ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ειδίκευσης
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (2)
- Μονάδες ECTS: 5
- Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD330/
- Διδάσκοντες: Αλεξανδρή Μαρία
Περιεχόμενα μαθήματος
Θεωρητικό μέρος
- Εισαγωγή στην ενζυμολογία: ονοματολογία, προέλευση, τρόπος δράσης ενζύμων.
- Εφαρμοσμένη ενζυμική κινητική.
- Κατιούσα επεξεργασία/τεχνολογία καθαρισμού ενζύμων (πρωτόκολλο κατιούσας επεξεργασία, μέθοδοι διαχωρισμού στερεών – υγρών, διάρρηξη κυττάρων, στάδιο χαμηλού καθαρισμού ή προεπεξεργασίας, στάδιο υψηλού καθαρισμού και τεχνικές υγρής χρωματογραφίας στήλης, ποιοτικός έλεγχος και μορφοποίηση ενζύμων, παραδείγματα καθαρισμού ενζύμων).
- Ακινητοποιημένοι βιοκαταλύτες (μέθοδοι & τεχνικές ακινητοποίησης, επίδραση ακινητοποίησης στα μοριακά και κινητικά χαρακτηριστικά του ενζύμου).
- Εφαρμογές των ενζύμων στην βιομηχανία τροφίμων (επεξεργασία αμύλου, αρτοποιία, ζυθοποιία, οινοποιία, φρουτοχυμοί, έλαια, τυροκομία, λακτόζη, κ.ά.).
- Εφαρμογές των ενζύμων σε μεγάλη κλίμακα (χαρτοποιία, υφαντουργία, βυρσοδεψία, απορρυπαντικά, ζωοτροφές).
- Εφαρμογές των ενζύμων στη χημική βιομηχανία (αμινοξέα, φυτοφάρμακα, ολιγοσακχαρίτες, χημικές ενώσεις, συμπληρώματα διατροφής).
- Εφαρμογές των ενζύμων στη φαρμακευτική βιομηχανία (αντιβιοτικά, στεροειδή, φάρμακα κατά υπερχοληστερολαιμίας, HIV, υπέρτασης, κ.ά).
- Εφαρμογές των ενζύμων στην ανάλυση (τα ένζυμα ως ‘αντιδραστήρια’ και ως ‘δείκτες’ ασθενειών, ενζυμικοί βιοαισθητήρες).
Εργαστηριακό μέρος
- Παραγωγή ενζύμων με ζύμωση στερεάς κατάστασης.
- Παραγωγή ιμβερτάσης.
- Πρωτόκολλο καθαρισμού ενζύμων από το θρεπτικό μέσο ζύμωσης.
- Ακινητοποίηση και επαναχρησιμοποίηση ενζύμων.
- Πρωτόκολλο προσδιορισμού ενζυμικής ενεργότητας.
Μαθησιακοί Στόχοι
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η φοιτητής/τρια θα:
- Έχει γνώση των μηχανισμών δράσης των ενζυμικών συστημάτων.
- Έχει γνώση των μεθόδων βιοτεχνολογικής παραγωγής ενζύμων.
- Έχει γνώση των μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν τον επιτυχή καθαρισμό ενζύμων σε εργαστηριακή και βιομηχανική κλίμακα.
- Έχει γνώση των μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την ακινητοποίηση των ενζύμων και την εφαρμογή τους.
- Έχει γνώση των διεργασιών και μεθόδων για την εφαρμογή των ενζύμων στη βιομηχανία τροφίμων.
- Έχει γνώση των διεργασιών και μεθόδων για την εφαρμογή των ενζύμων στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία.
- Μπορεί να αναλύει, αξιολογεί και αποφασίζει για την κατά περίπτωση εφαρμοσιμότητα τεχνικών και ενζύμων προκειμένου να υλοποιηθεί συγκεκριμένα έργα ή προϊόντα.
Γενικές Ικανότητες
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
- Κριτική ικανότητα διαχωρισμού δειγμάτων.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Πρόσωπο με πρόσωπο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 26 |
Εργαστήρια | 39 |
Αυτοτελής Μελέτη | 30 |
Ομαδική Εργασία | 30 |
Σύνολο | 125 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδος αξιολόγησης:
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
- Εργαστηριακή Εργασία,
- Ερωτήσεις ανάπτυξης.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Βιβλίο [94644577]: ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΩΝΗΣ.
- Buchholz K., Kasche V., Bornscheuer U.T. (2005). Biocatalysis and Enzyme Technology, Wiley-VCH Verlag GmbH, Germany, 2005.
- Walsh G (2002), Proteins: Biochemistry and Biotechnology, John Wiley & Sons Ltd., Chichester, UK.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Biotechnology and Bioengineering.
- Industrial Biotechnology.
- Journal of Biocatalysis and Biotransformation.
- Journal of Biotechnology.
- Journal of Enzyme and Microbial Technology.
- Journal of Molecular Recognition.
- Nature Biotechnology.
- Protein Expression and Purification.
- Journal of Chemical Technology and Biotechnology.