Πρόγραμμα Σπουδών

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής τεχνικών βιοτεχνολογίας και οινολογίας για την αξιοποίηση των προϊόντων της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, αλλά και των υποπροϊόντων ή αποβλήτων της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων.

Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος γεφυρώνει την αγροτική παραγωγή με την επιχειρηματικότητα στον τομέα της παραγωγής οίνου και ποτών καθώς και άλλων προϊόντων.

Οι δυο αυτοί πυλώνες υποστηρίζονται από πλήθος μαθημάτων συγγενών επιστημών και ειδικότερα των νέων τεχνολογιών των Η/Υ με τελικό στόχο οι πτυχιούχοι του Τμήματος να είναι σε θέση είτε μόνοι τους είτε ως μέλη ομάδων επιστημόνων να σχεδιάζουν προγράμματα και επιχειρηματικά σχέδια.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα εκτιμά ιδιαίτερα και τους στόχους της Οινολογίας, διότι εξυπηρετούν με εξαιρετικό τρόπο μία από τις κύριες τοπικές αλλά και γενικές επιχειρηματικές/βιομηχανικές δραστηριότητες της χώρας, αλλά εξίσου εκτιμά και την πρόσφατη επέκταση του φάσματος των δραστηριοτήτων του Τμήματος στην Βιοτεχνολογία, έναν από τούς πλέον σημαντικούς κλάδους επιστημονικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής δράσης.

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών έχει διάρκεια 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα (Νόμος 4610/2019 – ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019). Περιλαμβάνει 51 υποχρεωτικά μαθήματα που αντιστοιχούν σε 238 ECTS και 14 υποχρεωτικά κατ’ επιλογή μαθήματα, εκ των οποίων επιλέγονται συνολικά 8, που αντιστοιχούν σε 32 ECTS. Συνολικά, απαιτούνται 59 μαθήματα για τη λήψη πτυχίου, τα οποία και αντιστοιχούν σε 270 ΕCΤS. Η πτυχιακή εργασία είναι διάρκειας ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου σπουδών και αντιστοιχεί σε 30 ΕCΤS. Ο αριθμός πιστωτικών μονάδων πού απαιτούνται για λήψη του πτυχίου είναι 300.

Μαθήματα

1ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-11-A1 Βιολογία  Κυττάρου Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-12-Α2 Γενική Γεωργία Υ 3 3 4 100
TΑBO-13-Α3 Γενική και Ανόργανη Χημεία Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-14-Α4 Εφαρμοσμένη Πληροφορική Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-15-Α5 Μαθηματικά Υ 3 3 4 100
TΑBO-16-Α6 Φυσική Υ 3 3 4 100
TΑBO-17-Α7 Ξένη Γλώσσα Υ 3 3 3 75
ΣΥΝΟΛΑ 20 6 26 30 750
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

2ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-21-Β1 Βιοχημεία Βιομορίων Υ 3 3 5 125
TΑBO-22-Β2 Γενική Μικροβιολογία Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-23-Β3 Οργανική Χημεία Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-24-Β4 Μορφολογία και Φυσιολογία Φυτών Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-25-Β5 Φυτοπαθολογία Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-26-Β6 Στατιστική Υ 3 1 4 5 125
ΣΥΝΟΛΑ 17 9 26 30 750
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

3ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-31-Γ1 Φυσικοχημεία Υ 4 4 5 125
TΑBO-32-Γ2 Γενετική Υ 3 3 4 100
TΑBO-33-Γ3 Εδαφολογία Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-34-Γ4 Αμπελουργία Υ 2 1 3 3 75
TΑBO-35-Γ5 Σύσταση και Ανάλυση Γλεύκων και Οίνων Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-36-Γ6 Φυσικές Διεργασίες Υ 3 3 3 75
TΑBO-37-Γ7 Γενική και Μοριακή Οικολογία Υ 3 3 5 125
ΣΥΝΟΛΑ 19 5 24 30 750
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

4ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-41-Δ1 Βιοχημεία Μεταβολισμού Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-42-Δ2 Ποσοτική Γενετική Υ 3 1 4 5 125
TΑBO-43-Δ3 Μικροβιολογία Οίνων Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-44-Δ4 Ενόργανη Χημική Ανάλυση Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-45-Δ5 Βιοπληροφορική Υ 3 3 5 125
TΑBO-46-Δ6 Πρώτες Ύλες Αλκοολούχων Ποτών Υ 3 3 5 125
ΣΥΝΟΛΑ 15 7 22 30 750
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

5ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-51-Ε1 Μικροοργανισμοί και Ζυμώσεις Υ 3 2 5 6 150
TΑBO-52-Ε2 Μικροβιακή Βιοτεχνολογία Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-53-Ε3 Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Οίνου Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-54-Ε4 Ειδικές Τεχνικές Οινοποίησης Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-55-Ε5 Εντομολογία Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-56-Ε6 Μοριακή Βιολογία Ι Υ 3 3 4 100
ΣΥΝΟΛΑ 16 10 26 30 750
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

6ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-61-ΣΤ1 Μηχανική Τροφίμων και Ποτών Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-62-ΣΤ2 Αναλυτική Βιοτεχνολογία Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-63-ΣΤ3 Ενζυμική Βιοτεχνολογία Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-64-ΣΤ4 Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων και Οίνων Υ 2 3 5 5 125
TΑBO-65-ΣΤ5 Διαχείριση Ποιότητας στη Γεωργία Υ 3 3 5 125
TΑBO-66-ΣΤ6 Βάσεις Δεδομένων Υ 2 2 4 5 125
ΣΥΝΟΛΑ 15 11 26 30 750
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

7ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-71-Ζ1 Γεωργικά Φάρμακα Υ 3 2 5 6 150
TΑBO-72-Ζ2 Μικροβιολογία Τροφίμων Υ 3 2 5 6 150
TΑBO-73-Ζ3 Βιοτεχνολογία Φυτών Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-74-Ζ4 Επεξεργασία Οίνων Υ 2 2 4 5 125
TΑBO-75-Ζ5 Μοριακή Αναγνώριση ΕΥ 2 2 4 4 100
TΑBO-76-Ζ6 Επεξεργασία Τροφίμων ΕΥ 2 2 4 4 100
TΑBO-77-Ζ7 Σύγχρονες Τεχνικές Αντιμετώπισης Εχθρών της Αμπέλου ΕΥ 2 2 4 4 100
ΣΥΝΟΛΑ 14(16) 12(14) 26(30) 30(34) 750(850)
Επιλέγονται 2 ΕΥ από τα 3 προσφερόμενα
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

8ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-81-Η1 Ανάπτυξη Φυτών Υ 2 2 4 4 125
TΑBO-82-Η2 Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Οίνων Υ 4 4 3 100
TΑBO-83-Η3 Αμπελογραφία Υ 2 2 4 3 100
TΑBO-84-Η4 Αλληλεπιδράσεις Φυτών – Μικροοργανισμών Υ 3 2 5 3 125
TΑBO-85-Η5 Ρομποτική και Τεχνικές Ακριβείας ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-86-Η6 Νέες Εξελίξεις στην Αμπελουργία – Οινολογία ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-87-Η7 Συσκευασία Τροφίμων και Οίνου ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-88-Η8 Νομοθεσία Αγροτικών Προϊόντων και Οίνου ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-89-Η9 Σχεδιασμός και Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Οίνου ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-810-Η10 Πρακτική Άσκηση Υ 5
ΣΥΝΟΛΑ 20(26)
6 26(32)
30(38)
750(950)
Επιλέγονται 3 ΕΥ από τα 5 προσφερόμενα
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

9ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-91-Θ1 Βιολογία Συστημάτων Υ 3 3 4 100
TΑBO-92-Θ2 Βιομηχανικές Ζυμώσεις Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-93-Θ3 Γενετική Βελτίωσης Αμπέλου Υ 2 2 4 4 100
TΑBO-94-Θ4 Επεξεργασία και Αξιοποίηση Αποβλήτων Υ 3 2 5 5 125
TΑBO-95-Θ5 Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Ζύθου ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-96-Θ6 Νανοβιοτεχνολογία και Βιοαισθητήρες ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-97-Θ7 Μοριακή Βιολογία ΙΙ – Ομικές Τεχνικές ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-98-Θ8 Πιστοποίηση Αγροτικών Προϊόντων και Οίνου ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-99-Θ9 Συμπεριφορά Καταναλωτή ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-910-Θ10 Αποσταγματοποιία ΕΥ 3 3 4 100
TΑBO-911-Θ11 Τerroir και Διαχείριση Αμπελώνων ΕΥ 3 3 4 100
ΣΥΝΟΛΑ 20(32)
6 26(38)
30(46)
750(1150)
Επιλέγονται 3 ΕΥ από τα 7 προσφερόμενα
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο

10ο Εξάμηνο

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Υ-Ε-Π)
ΘΕΩΡΙΑ
(Ω/Ε)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
(Ω/Ε)
ΣΥΝΟΛΟ
(Ω/Ε)
ECTS ΦΟΡΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ω/Εξ)
TΑBO-ΠΕ Διπλωματική Εργασία Υ 30 750
ΣΥΝΟΛΑ 30 750
ΕΠΕΞΗΣΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ: Υ: Υποχρεωτικό, Ε: Κατ’ επιλογή υποχρεωτικό, Ω/Ε: Ώρες ανά εβδομάδα, Ω/Εξ.: Ώρες ανά εξάμηνο