Μικροβιολογία Οίνων
Γενικά
- Κωδικός: TΑBO-43-Δ3
- Εξάμηνο: 4ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ειδικού υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (2) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (2)
- Μονάδες ECTS: 5
- Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD334/
- Διδάσκοντες: Καραμπατέα Αικατερίνη
Περιεχόμενα μαθήματος
Θεωρία
Γενικά για τις ζύμες. Διάφορα γένη ζυμών. Η ανάπτυξη των ζυμών κατά την αλκοολική ζύμωση. Η αλκοολική ζύμωση. Τα δευτερεύοντα προϊόντα της αλκοολικής ζύμωσης. Παράγοντες που επηρεάζουν την αλκοολική ζύμωση. Ο μεταβολισμός του θείου στις ζύμες. Οι ζύμες Killer. Αυθόρμητη και ελεγχόμενη ζύμωση. Η παραγωγή του κρασιού τύπου Sherry. Τα γαλακτικά βακτήρια και η γαλακτική ζύμωση. Η μηλογαλακτική ζύμωση. Οι μικροβιακές αλλοιώσεις των οίνων. Αλλοιώσεις από ζύμες, γαλακτικά βακτήρια, οξικά βακτήρια.
Εργαστήριο
- Απομόνωση μικροοργανισμών γλεύκους και οίνων.
- Προσδιορισμός πληθυσμού.
- Ζυμωτικά χαρακτηριστικά.
- Ταυτοποίηση μικροοργανισμών.
- Κριτήρια επιλογής ζυμών.
Μαθησιακοί Στόχοι
Το θεωρητικό μέρος του μαθήματος αποσκοπεί να καταστήσει το φοιτητή ικανό να κατανοεί τις ιδιότητες των μικροοργανισμών που εμπλέκονται στην αλκοολική ζύμωση καθώς και στις αλλοιώσεις των οίνων. Το εργαστηριακό μέρος αποσκοπεί στην εφαρμογή μικροβιολογικών μεθόδων για την καλλιέργεια και την διερεύνηση των ιδιοτήτων των μικροοργανισμών που εμπλέκονται στην αλκοολική ζύμωση καθώς και στις αλλοιώσεις των οίνων.
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
- να αναγνωρίζουν τους μικροοργανισμούς που πραγματοποιούν την αλκοολική ζύμωση ή μπορούν να επιφέρουν αλλοιώσεις στους οίνους,
- να γνωρίζουν τις βιοχημικές δυνατότητες και τα βιολογικά χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών αυτών,
- να γνωρίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την αλκοολική ζύμωση,
- να χρησιμοποιούν μικροβιολογικές μεθόδους για την απομόνωση, την καλλιέργεια, την ταυτοποίηση και τον προσδιορισμό των βιοχημικών δυνατοτήτων των μικροοργανισμών του γλεύκους και των οίνων,
- να διενεργούν μικροβιολογικό έλεγχο στα γλεύκη και τους οίνους.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
- Λήψη αποφάσεων.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Πρόσωπο με πρόσωπο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 26 |
Εργαστηριακές Ασκήσεις | 26 |
Μη καθοδηγούμενη μελέτη | 73 |
Σύνολο | 125 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Τελική εξέταση στην ελληνική που περιλαμβάνει:
- Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης και Ανάπτυξης Δοκιμίων.
- Λύσεις ασκήσεων.
- Γραπτή εργασία θεωρητική και αποτελέσματα εργαστηρίου.
- Παρουσίαση γραπτών εργασιών κατά τη διαδικασία του μαθήματος.
Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι πλήρως προσβάσιμα από τους φοιτητές.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- [68407499]: Μικροβιολογία και μικροβιακή τεχνολογία, Γ. Αγγελής, Εκδόσεις Σταμούλης 2007.
- [86200586]: Μικροβιολογία οίνου, Η. Νεραντζής, Π. Ταταρίδης, Μ. Λιούνη, Β. Βαρελάς, Εκδόσεις Έμβρυο 2015.