Μικροβιακή Βιοτεχνολογία
Γενικά
- Κωδικός: TΑBO-52-E2
- Εξάμηνο: 5ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ειδικού υποβάθρου
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (2) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (2)
- Μονάδες ECTS: 5
- Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD311/
- Διδάσκοντες: Αλεξανδρή Μαρία
- Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Περιεχόμενα μαθήματος
Θεωρητικό μέρος
- Στάδια της βιοτεχνολογικής διεργασίας.
- Μικροβιακές ζυμώσεις σε υγρά μέσα καλλιέργειας – Βιοαντιδραστήρες (κινητική μικροβιακής αύξησης και παραγωγής προϊόντων, είδη βιοαντιδραστήρων, σχεδιασμός, λειτουργία, έλεγχος, παράγοντες ρύθμισης διαδικασιών ζύμωσης, βελτιστοποίηση και αύξηση κλίμακας)
- Μικροβιακή βιοσύνθεση – Παραγωγή μεταβολιτών (πρόσθετα τροφίμων και ζωοτροφών, βιταμίνες και αμινοξέα, λιπίδια, βιομηχανικά ένζυμα κλπ.).
- Μικροβιακές ζυμώσεις στερεάς φάσης – Βιοτεχνολογική αξιοποίηση φυτικής βιομάζας από μικροοργανισμούς. Στοιχεία βιοαποδόμησης, αποτοξικοποίηση αγροβιομηχανικών αποβλήτων και βιομετατροπές γεωργικών παραπροϊόντων.
- Κατιούσα διεργασία-μέθοδοι ανάκτησης και καθαρισμού εξωκυτταρικών και ενδοκυτταρικών βιοτεχνολογικών προϊόντων.
- Μέθοδοι ακινητοποίησης μικροοργανισμών.
- Καλλιέργεια εδώδιμων και φαρμακευτικών μανιταριών – Παραγωγή, αξιοποίηση βιομάζας και δευτερογενών μεταβολιτών.
- Βιοτεχνολογικές μέθοδοι αξιοποίηση αποβλήτων και παραπροϊόντων.
Εργαστηριακές ασκήσεις
- Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε κωνικές φιάλες.
- Προσδιορισμός της μικροβιακής αύξησης με τη μέθοδο της θολερότητας.
- Προσδιορισμός ξηρού βάρους βιομάζας.
- Μελέτη κινητικής της μικροβιακής αύξησης, υπολογισμός απόδοσης και παραγωγικότητας προϊόντος, υπολογισμός ειδικού ρυθμού αύξησης.
- Μέθοδοι προσδιορισμού κατανάλωσης σακχάρων σε μικροβιακές καλλιέργειες.
- Ακινητοποίηση μικροοργανισμών.
- Ζύμωση στερεάς κατάστασης.
Μαθησιακοί Στόχοι
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα αποκτήσουν επιστημονικό υπόβαθρο, ικανότητες και δεξιότητες ώστε :
- να κατανοούν τα στάδια που απαιτούνται για την εμπορική παραγωγή φυσικών προϊόντων σε μικροοργανισμούς,
- να κατανοούν και ν’ αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την απομόνωση, βελτιστοποίηση και ανάπτυξη μικροοργανισμών σε μεγάλη κλίμακα,
- να κατανοούν τη σπουδαιότητα αξιοποίησης των μικροοργανισμών σε γεωργικά συστήματα, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές και στην παραγωγή προϊόντων σε βιομηχανική κλίμακα,
- να περιγράφουν και να ερμηνεύουν τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να παράγουν προϊόντα σε προκαρυωτικά και ευκαρυωτικά συστήματα,
- να εξετάζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματική παραγωγή ενός προϊόντος σε μεγάλη κλίμακα,
- να κατανοούν τις σύγχρονες μεθοδολογίες που εφαρμόζονται για την αξιοποίηση μικροοργανισμών στη γεωργία, τη βιομηχανία και το περιβάλλον.
Γενικές Ικανότητες
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
- Κριτική ικανότητα διαχωρισμού δειγμάτων.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Πρόσωπο με πρόσωπο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 26 |
Εργαστήρια | 26 |
Αυτοτελής Μελέτη | 26 |
Ομαδική Εργασία | 47 |
Σύνολο | 125 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδος αξιολόγησης:
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
- Εργαστηριακή Εργασία,
- Ερωτήσεις ανάπτυξης.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Βιβλίο [77111848]: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΠΑΤΡΙΝΟΥ ΑΝΘΙΜΙΑ.
- Βιβλίο [18548933]: Διεργασίες στη βιοτεχνολογία, Ζουμπούλης Αναστάσιος,Μάτης Κώστας Α.
- Βιβλίο [25844]: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΙΟΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ, Michael L. Shule, Fikret Kargi.
- Βιοτεχνολογία και Βιομηχανικές Ζυμώσεις. Νεραντζής Η., Ταταρίδης Π., Λογοθέτης Σ. (2014). Εκδόσεις Έμβρυο.
- Glazer A. And Nikaido H. (2007). Microbial Biotechnology: Fundamentals of Applied Microbiology, 2nd Edition. Cambridge University Press.
- Arora, D.K. (2003). Handbook of Fungal Biotechnology (Mycology) 2003. CRC Press, New York.
- Kück, U. (2004). Genetics and Biotechnology (The Mycota, Volume 2). Springer, Berlin.
- Glick & Pasternak (2009) Molecular Biotechnology 3rd Ed. American Society of Microbiology Press.