Ειδικές Τεχνικές Οινοποίησης
Γενικά
- Κωδικός: TΑBO-54-E4
- Εξάμηνο: 5ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ανάπτυξη Δεξιοτήτων
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (2)
- Μονάδες ECTS: 5
- Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD288/
- Διδάσκοντες: Καραμπατέα Αικατερίνη
- Πρόγραμμα Μαθημάτων:
Περιεχόμενα μαθήματος
- Επιλογή του τρόπου οινοποίησης που θα εφαρμοστεί ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα των σταφυλιών, αλλά και τον τύπο του κρασιού που θέλουμε να παράγουμε.
- Μελέτη της παραγωγής ιδιαίτερων κατηγοριών οίνων όπως είναι οι ερυθροί οίνοι γρήγορης κατανάλωσης και παλαίωσης, οι φρέσκοι τύπου Beaujolais, οι ροζέ, οι γλυκοί, οι φυσικώς γλυκοί, οι γλυκοί από σταφύλια προσβεβλημένα από την Ευγενή σήψη (Sauternes, Tokay), οι καμπανίτες, οι αφρώδεις, οι τύπου Jura, Xeres, Porto.
- Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παραπάνω οίνων, ο οινοποιητικός εξοπλισμός που απαιτείται για την παραγωγή τους, οι φυσικοχημικοί μηχανισμοί που πραγματοποιούνται.
Μαθησιακοί Στόχοι
Μετά το τέλος του μαθήματος οι σπουδαστές θα είναι ικανοί να :
- Μπορούν να σχεδιάσουν το πρωτόκολλο οινοποίησης ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης που διαθέτουν και το προφίλ του τελικού προϊόντος.
- Γνωρίζουν τα οινολογικά προϊόντα και τη χρήση τους στα διάφορα στάδια της οινοποίησης.
- Γνωρίζουν τον ειδικό οινολογικό εξοπλισμό που απαιτείται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών οίνων.
- Γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο παραγωγής ειδικών τύπων οίνων.
- Να κατευθύνουν και να διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο την διαθέσιμη πρώτη ύλη, παράγοντας, διακριτά διαφορετικά, κατά περίπτωση οινικά προϊόντα.
Γενικές Ικανότητες
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
- Κριτική ικανότητα διαχωρισμού δειγμάτων.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Πρόσωπο με πρόσωπο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 39 |
Εργαστήρια | 26 |
Αυτοτελής Μελέτη | 60 |
Σύνολο | 125 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδος αξιολόγησης:
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
- Εργαστηριακή Εργασία,
- Ερωτήσεις ανάπτυξης.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Βιβλίο [68382981]: ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, Ευάγγελος Ηρ. Σουφλερός.
- Βιβλίο [12605]: ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ.
- Βιβλίο [8639]: Στοιχεία Οινολογίας, Μαρία Τζίτζη, Πάρις Κυπαρισσίου.
- Βιβλίο [94688938]: Χημεία και Βιοχημεία – Ωρίμανση και Βελτίωση των Οίνων, Andrew L. Waterhouse, Gavin L. Sacks, David W. Jeffery.