Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων και Οίνων

Γενικά

  • Κωδικός: TΑBO-64-ΣΤ4
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (2) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (3)
  • Μονάδες ECTS: 5
  • Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD329/
  • Διδάσκοντες: Κοντουδάκης Νικόλαος

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Σημασία οργανοληπτικού ελέγχου.
  • Τύποι οργανοληπτικών δοκιμών.
  • Πειραματικός σχεδιασμός και εκτέλεση.
  • Αισθήσεις κατά τον έλεγχο.
  • Χρώμα, άρωμα, εμφάνιση και υφή.
  • Παράγοντες που επιδρούν στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
  • Ελληνικοί/Ευρωπαϊκοί οίνοι-Οίνοι από τον παγκόσμιο αμπελώνα.
  • Οργανοληπτικός έλεγχος και ερμηνεία δεδομένων δοκιμών από οίνους, ζύθο, τυροκομικά, μπισκότα, ελαιόλαδο, αρτοσκευάσματα, καφέ και σοκολάτα.

Μαθησιακοί Στόχοι

Αντικειμενικός σκοπός μετά την διεξαγωγή θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης είναι να μπορούν οι σπουδαστές να εκτιμήσουν, να περιγράψουν και να ερμηνεύσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηρίστηκα των κυριότερων τροφίμων και των οίνων.

Γενικές Ικανότητες

  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
  • Κριτική ικανότητα διαχωρισμού δειγμάτων.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις26
Εργαστήρια39
Αυτοτελής Μελέτη30
Ομαδική Εργασία30
Σύνολο125

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδος αξιολόγησης:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
  • Εργαστηριακή Εργασία,
  • Ερωτήσεις ανάπτυξης.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. [33154008]: Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων, Τσάκνης Ιωάννης.
  2. [22765]: Έλεγχος ποιότητας τροφίμων, Αρβανιτογιάννης Ιωάννης Σ., Βαρζάκας Θεόδωρος Χ., Τζίφα Κωνσταντίνα.
  3. [22927]: Οικολογικό κρασί και βιολογική καλλιέργεια αμπέλου, Τσέτουρας Παναγιώτης Λ.
  4. [102073794]: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ (2021), ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ.
  5. [112690767]: Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων, Βαρζάκας Θεόδωρος.
  6. Wine Tasting, Α Professional Handbook. R. Jackson.. Elsevier 2009.