Μηχανική Τροφίμων και Ποτών
Γενικά
- Κωδικός: TABO-61-ΣΤ1
- Εξάμηνο: 6ο
- Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
- Τύπος μαθήματος: Ειδίκευσης
- Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
- Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3) / Εργαστηριακές Ασκήσεις (2)
- Μονάδες ECTS: 5
- Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD339/
- Διδάσκοντες: Βάρναλης Άγγελος, Μπουλούμπαση Ελισάβετ
Περιεχόμενα μαθήματος
Θεωρητικό Μέρος του Μαθήματος
- Θεμελιώδεις έννοιες Μηχανικής, ειδική θερμότητα, ενθαλπία, πίνακες υδρατμών.
- Θερμική αγωγιμότητα, ιξώδες, ενεργότητα νερού.
- Ισοζύγιο μάζας και ισοζύγιο ενέργειας.
- Εξίσωση μηχανικής ενέργειας. Ισοζύγιο ορμής.
- Ρεολογία: έννοια και μέτρηση ιξώδους, τύποι ρευστών, ρεολογικός χαρακτηρισμός ρευστών.
- Μεταφορά ορμής: τύποι ροής, αριθμός Reynolds, τριβές κατά τη ροή ρευστών, ισοζύγια μηχανικής ενέργειας-εξίσωση Bernoulli.
- Μεταφορά θερμότητας: μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας, μεταφορά θερμότητας με αγωγή, μεταφορά θερμότητας με κυκλοφορία, μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία, διηλεκτρική και ωμική θέρμανση, μεταφορά θερμότητας υπό σταθερή (μόνιμη) κατάσταση, μεταφορά θερμότητας υπό ασταθή (μη-μόνιμη) κατάσταση.
- Μεταφορά μάζας: νόμος του Fick, συντελεστές μεταφοράς μάζας, εξισώσεις διάχυσης.
Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος
Περιλαμβάνει εργαστηριακές ασκήσεις στα παρακάτω θέματα:
- Ισοζύγια Μάζας.
- Μέτρηση Ιξώδους.
- Διήθηση.
- Ξήρανση.
- Μετάδοση θερμότητας.
- Φυγοκέντριση.
- Καθίζηση.
- Ανάμιξη.
Μαθησιακοί Στόχοι
Σκοπός του μαθήματος είναι να καταστήσει τον φοιτητή/τρια ικανό να αποκτήσει βασικές γνώσεις μηχανικής προκειμένου :
α) να μπορεί να ερμηνεύει καταστάσεις και μεταβολές που παρατηρούνται στην επεξεργασία τροφίμων και
β) να υπολογίζει τις απαραίτητες παραμέτρους και μεταβλητές στην επεξεργασία τροφίμων.
Στο τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν:
- Να υπολογίζουν και να προσδιορίζουν βασικά μεγέθη όπως χρόνος διεργασίας, απαιτούμενη ενέργεια και ρυθμούς ροής για την επιλογή εξοπλισμού και την εκτίμηση διεργασιών απαραίτητα στην επεξεργασία τροφίμων.
- Να ερμηνεύουν καταστάσεις και μεταβολές που παρατηρούνται στις διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων.
- Να πραγματοποιούν μετατροπή μονάδων και να χειρίζεται τους πίνακες υδρατμών.
- Να αποκτήσουν βασικές γνώσεις στις κύριες φυσικές ιδιότητες των τροφίμων και να πραγματοποιούν ισοζύγια μάζας και ενέργειας.
- Να υπολογίζουν μεταβλητές και ισοζύγια μάζας στις διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
- Κριτική ικανότητα διαχωρισμού δειγμάτων.
Μέθοδοι Διδασκαλίας
- Πρόσωπο με πρόσωπο.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος εργασίας εξαμήνου |
Διαλέξεις | 39 |
Εργαστηριακές Ασκήσεις | 26 |
Εργαστηριακές αναφορές/εργασίες | 50 |
Εκπαιδευτικές επισκέψεις | 10 |
Σύνολο | 125 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Η εξέταση γίνεται στην ελληνική γλώσσα και περιλαμβάνει:
- Γραπτή τελική εξέταση (60%) που περιλαμβάνει:
- Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας.
- Ανάπτυξη του τρόπου σκέψης.
- Γραπτή τελική εργαστηριακή εξέταση (40%) που περιλαμβάνει:
- Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων εργαστηριακών ασκήσεων.
- Ανάπτυξη του τρόπου σκέψης.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Βιβλίο [68369781]: Βασικές Αρχές Μηχανικής Τροφίμων, Ζόγκζας Νικόλαος.
- Βιβλίο [59396470]: Εισαγωγή στη Μηχανική Τροφίμων, R. Paul Singh, Dennis R. Heldman.
- Λαζαρίδης Χ. (2007) Μηχανική Τροφίμων, Eκδόσεις Γιαχούδη Ι.ΚΕ.
- Λαμπρόπουλος Α., Ανέστης Σ., (2005) Μηχανικές και Θερμικές Διεργασίες των Τροφίμων: Θεωρία, Εκδόσεις Πύλες.
- Λαμπρόπουλος Αθανάσιος, Ανέστης Στυλιανός (2005) Μηχανικές και θερμικές διεργασίες των τροφίμων- Εργαστηριακό εγχειρίδιο, Εκδόσεις Πύλες.
- BrodkeyR., HersheyH. Φαινόμενα Μεταφοράς (μετάφραση). Εκδόσεις Τζιόλα, 1989.
- Susanta Kumar Das, Madhusweta Das(2019) Fundamentals and Operations in Food Process Engineering, Taylor & Francis, CRC Press, ISBN 1466560908, 9781466560901.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Journal of Food Engineering,
- Food Structure,
- Food and Bioproducts Processing,
- Innovative Food Science and Emerging Technologies.