Πιστοποίηση Αγροτικών Προϊόντων και Οίνου

Γενικά

  • Κωδικός: TABO-98-Θ8
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
  • Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3)
  • Μονάδες ECTS: 4
  • Πρόγραμμα Μαθημάτων:

Περιεχόμενα μαθήματος

Το μάθημα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές και τις έννοιες των συστημάτων πιστοποίησης που εφαρμόζονται στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και την παραγωγή του οίνου.
Ανάλυση των 7 αρχών του σχεδίου HACCP και των προαπαιτούμενων προγραμμάτων που τεκμηριώνουν την ασφάλεια και την υγιεινή των παραγόμενων προϊόντων. Αναγνώριση των κινδύνων (ανάλυση κινδύνων) και διερεύνηση των σημείων που εξαλείφουν τον κίνδυνο (κρίσιμα σημεία ελέγχου). Ανάλυση και σχεδιασμός ενός διαγράμματος ροής, επαλήθευση και παρακολούθηση των CCP.

Μελέτη των διεθνώς αναγνωρισμένων Προτύπων που εφαρμόζονται στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και στη παραγωγή οίνου:

  • Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων.
  • Σύστημα Περιβαλλοντικής και Ενεργειακή Διαχείρισης.
  • Σύστημα Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζόμενων.

Μαθησιακοί Στόχοι

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα:

  • Έχει κατανοήσει τη συμβολή της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA στη ραγδαία, και συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα, πρόοδο των βιοεπιστημών.
  • Έχει εξοικειωθεί με τα τεχνολογικά μοριακά εργαλεία για τη μελέτη σχεδόν οποιουδήποτε οργανισμού.
  • Θα έχει χρησιμοποιήσει τις θεωρητικές του γνώσεις για να κατανοήσει τις αρχές λειτουργίας των μοριακών εργαλείων.
  • Έχει κατανοήσει τους τρόπους δημιουργίας μεταλλάξεων και τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό.
  • Έχει αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
  • Θα μπορεί να εφαρμόσει τις γνώσεις του για την επίλυση βιολογικών προβλημάτων που θα συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο.

Γενικές Ικανότητες

  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Παραγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις39
Εργασία61
Σύνολο100

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδος αξιολόγησης:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
  • Εργαστηριακή Εργασία,
  • Ερωτήσεις ανάπτυξης.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Ε. Σταμπουλόγλου, Κ. Καράντζαλος, Α. Γεωργόπουλος (2005). Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας (Πρότυπα-Τυποποίηση-Πιστοποίηση). Σημειώσεις, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
  2. Ανδρίτσος Ν. (2021). Ασφάλεια και Ποιότητα Τροφίμων.
  3. Ευμορφόπουλος Ε. (2020). HACCP – Η Ποιοτική Προσέγγιση.
  4. Αμβροσιάδης Ι. (2005) Εφαρμογή και Έλεγχος του Συστήματος  HACCP.
  5. Τσακνής Ι (2018) Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων και Ποτών.
  6. Giacomarra, M., Galati, A., Crescimanno, M., Tinervia, S. (2016). “The integration of quality and safety concerns in the wine industry: the role of third-party voluntary certifications”. Journal of Cleaner Production Volume 112, Part 1, 20 January 2016, Pages 267-274.
  7. José Lopez-Rodríguez , Domingo Calvo Dopico  , Angel María Del Castillo Puente. (2018). Export performance in Spanish wineries: the role of human capital and quality management system. European Journal of International Management ISSN: 1751-6757, 2018.
  8. Sharon L. Forbes, Tracy‐Anne De Silva (2012). Analysis of environmental management systems in New Zealand wineries. International Journal of Wine Business Research, ISSN: 1751-1062, 2012.
  9. Aggelogiannopoulos, D., Drosinos, E. H., Athanasopoulos, P. (2007). Implementation of a quality management system (QMS) according to the ISO 9000 family in a Greek small-sized winery: A case study. Food Control. Volume 18, Issue 9, September 2007, Pages 1077-1085.
  10. Papadopoulos, S, Markopoulos, T. (2015). Factors Affecting the Implementation of Integrated Agriculture in Greece. ELSEVIER Procedia Economics and Finance 33 (2015) 269 – 276.