Ερευνητικά Εργαστήρια

Στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τον Ν.4485/2017 (ΦΕΚ 114/Α/4-8-2017) «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» ένα (1) θεσμοθετημένο ερευνητικό εργαστήριο. Αυτό είναι το εργαστήριο Έρευνας Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων Τροφίμων και Ποτών, με επανίδρυση με το ΦΕΚ 4022/Β/21-09-2020, το οποίο έχει ως βασικό σκοπό την υψηλού επιπέδου διεπιστημονική Έρευνα σε θέματα που αφορούν την έρευνα του καταναλωτή τη μέτρηση των τάσεων της αγοράς τη μελέτη της συμπεριφοράς του και την εφαρμογή των γνώσεων αυτών στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τροφίμων. Το εργαστήριο θα εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο αντικείμενο του Μάρκετινγκ, της διοίκησης και ανάπτυξης νέων προϊόντων στο χώρο των τροφίμων με έμφαση στα οινικά προϊόντα και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το χώρο των τροφίμων.

Το επιστημονικό αντικείμενο του εργαστηρίου Έρευνας Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων Τροφίμων και Ποτών περιλαμβάνει τους παρακάτω τομείς:

  • Οργάνωση και διοίκηση οινικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τροφίμων.
  • Έρευνα καταναλωτή τροφίμων – διεξαγωγή ερευνών τάσεων κοινού.
  • Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Οργάνωση business και marketing plan.
  • Μέτρηση ποιότητας και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας στις επιχειρήσεις τροφίμων.
  • Έρευνα – μελέτη καινοτόμων προϊόντων οίνου.
  • Χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάλυση οινικών προϊόντων.
  • Αξιοποίηση οινικών υποπροϊόντων.
  • Ανάπτυξη νέων προϊόντων.
  • Προστασία περιβάλλοντος από την επεξεργασία τροφίμων.
  • Ανάπτυξη αμπελουργικών προϊόντων.
  • Ανάπτυξη καινοτομίας στην καλλιέργεια πρώτης ύλης.
  • Ανάπτυξη και ανάλυση προϊόντων για τη διαδικασία οινοποίησης.

Διευθυντής του Εργαστηρίου είναι ο Καθηγητής Σ. Μάμαλης.