Αλεξανδρή Μαρία
- Κατηγορία Προσωπικού: Μέλη ΔΕΠ
- Βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής
Η Δρ Μαρία Αλεξανδρή είναι Γεωπόνος (δίπλωμα στη Γεωπονία με εξειδίκευση στην Επιστήμη των Τροφίμων και τη Διατροφή του Ανθρώπου, 2012), με διδακτορικό στη βιομηχανική βιοτεχνολογία (AUA, 2017). Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών, διεξήγαγε έρευνα για την αξιοποίηση ρευμάτων βιομηχανικών υποπροϊόντων (απόβλητα βιομηχανίας χάρτου και πολτός ζαχαρότευτλων) μέσω της κλασματοποίησής τους σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας (φαινολικές ενώσεις, λιγνοσουλφονικά, πηκτίνες κ.λπ.) και τη βιοτεχνολογική τους μετατροπή σε ηλεκτρικό οξύ. Έχει επίσης μελετήσει διαφορετικές τεχνικές διαχωρισμού και καθαρισμού για την αποτελεσματική ανάκτηση του ηλεκτρικού οξέος από τα μέσα ζύμωσης. Εργάστηκε για δύο χρόνια (2017-2019) ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Leibniz Γεωργικής Μηχανικής και Βιοοικονομίας (ATB, Πότσνταμ, Γερμανία), όπου επικεντρώθηκε στη βιοτεχνολογική μετατροπή του απολιπασμένου πίτουρου ρυζιού σε γαλακτικό οξύ σε εργαστηριακές και πιλοτικές κλίμακες. Με στόχο να χρησιμοποιήσει το βιοτεχνολογικά παραγόμενο γαλακτικό οξύ σε πολυ(γαλακτικό οξύ), εργάστηκε επίσης στον διαχωρισμό και τον καθαρισμό του χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές (υπερ- και νανο-διήθηση, ηλεκτροδιάλυση, χρωματογραφία ιοντοανταλλαγής) σε εργαστηριακές και πιλοτικές κλίμακες. Από το 2019-2022 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα για την αξιοποίηση διαφόρων ροών υποπροϊόντων για την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου) και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων).
- Επιστημονικό Πεδίο:
- Γεωργική Μικροβιακή Βιοτεχνολογία
- Μαθήματα που διδάσκει:
- (TΑBO-22-Β2) Γενική Μικροβιολογία, (TΑBO-51-E1) Μικροοργανισμοί και Ζυμώσεις, (TΑBO-52-E2) Μικροβιακή Βιοτεχνολογία, (TΑBO-63-ΣΤ3) Ενζυμική Βιοτεχνολογία
- Ώρες Γραφείου:
- Δευτέρα & Τρίτη 11:00 - 13:00
- Γραφείο:
- Ισόγειο
- Τηλέφωνο:
- +30 25210 60441
- Email:
- [javascript protected email address]
- Δημόσια Προφίλ: