Συσκευασία Τροφίμων και Οίνου

Γενικά

  • Κωδικός: ΤAΒΟ-87-H7
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
  • Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3)
  • Μονάδες ECTS: 4
  • Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD341/
  • Διδάσκοντες: Μπουλούμπαση Ελισάβετ

Περιεχόμενα μαθήματος

Το μάθημα καλύπτει τις παρακάτω ενότητες:

  • Σκοπός και στόχοι του μαθήματος. Γενική περιγραφή μαθήματος. Συμβολή της συσκευασίας στη συντήρηση των τροφίμων.
  • Ορισμοί, λειτουργίες και γενική διάκριση συσκευασιών τροφίμων και οίνων.
  • Γυάλινη συσκευασία.
  • Μεταλλική συσκευασία και διάβρωση μεταλλικών συσκευασιών.
  • Πλαστική συσκευασία. Είδη πλαστικής συσκευασίας. Τρόποι παρασκευής πλαστικής συσκευασίας. Ιδιότητες πλαστικών υλικών.
  • Επεξεργασία και μορφοποίηση θερμοπλαστικών πολυμερών. Διαπερατότητα πολυμερών σε αέρια και ατμούς.
  • Χάρτινη συσκευασία. Εννοιολογικοί όροι. Παρασκευή χαρτιού. Είδη χάρτινης συσκευασίας και εφαρμογές. Πολυστρωματικές συσκευασίες. Κονσέρβες με χαρτί.
  • Ασηπτική επεξεργασία και συσκευασία.
  • Συσκευασία σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, ελεγχόμενη ατμόσφαιρα. Ενεργή συσκευασία. Έξυπνη συσκευασία.
  • Βιοαποικοδομήσιμα υλικά συσκευασίας.
  • Νομοθετικό πλαίσιο για υλικά και μέσα συσκευασίας των ποτών. Περιβαλλοντικά θέματα. Ανακύκλωση, τρόποι διάθεσης. Eξοικονόμηση ενέργειας.
  • Αλληλεπιδράσεις συσκευασίας με τρόφιμα και ποτά. Διάρκεια ζωής των συσκευασμένων τροφίμων / ποτών.
  • Καινοτομίες στη συσκευασία τροφίμων και ποτών. Μελλοντικές τάσεις.

Μαθησιακοί Στόχοι

Οι μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι:

  • Η κατανόηση και εκμάθηση επιστημονικών και τεχνικών εννοιών που αφορούν στη συσκευασία τροφίμων και ποτών, και συγκεκριμένα στη λειτουργία της συσκευασίας, στα υλικά, στην παραγωγή τους και στις εφαρμογές τους.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ο φοιτητής/τρία θα είναι σε θέση :

  • να διακρίνει τις βασικές λειτουργίες της συσκευασίας και να την συνδέει με την επεξεργασία, συντήρηση, διανομή και μάρκετινγκ των τροφίμων και ποτών.
  • να διακρίνει τα διαθέσιμα υλικά, μορφές και συστήματα συσκευασίας και να συσχετίζει τους τρόπους με τους οποίους οι ιδιότητες των υλικών συσκευασίας επηρεάζουν την ασφάλεια, ποιότητα και διάρκεια ζωής των τροφίμων και ποτών.
  • να μπορεί να επιλέγει/χρησιμοποιεί τη νομοθεσία που αφορά στα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και ποτά, καθώς και να περιγράφει τις επιπτώσεις των συσκευασιών στο περιβάλλον και τη δυνατότητα ανακύκλωσής τους.
  • να μπορεί να επιλέγει/περιγράφει κατάλληλα υλικά και μορφές συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά που τον/την ενδιαφέρει και να είναι σε θέση να επιλύει προβλήματα ποιότητας και διάρκειας ζωής των τροφίμων και ποτών που σχετίζονται με τη συσκευασία.

Το μάθημα αποσκοπεί στο να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος τις παρακάτω ικανότητες:

  • Να είναι σε θέση να ασχολείται με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους τύπους συσκευασίας των τροφίμων και οίνων.
  • Να έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί της βασικές επιστημονικές γνώσεις του και να προτείνει την σωστή συσκευασία που θα διασφαλίσει την ποιότητα τροφίμων και οίνων.
  • Να είναι σε θέση να εφαρμόζει κατάλληλα τις θεωρητικές του γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά την περίοδο των σπουδών.

Γενικές Ικανότητες

  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Παραγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις39
Μη καθοδηγούμενη μελέτη61
Σύνολο100

Αξιολόγηση Φοιτητών

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει:

  • ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής,
  • ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης,
  • επίλυση προβλημάτων.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Βιβλίο [77106804]: Συσκευασία Τροφίμων, 2η Έκδοση, Παπαδάκης Σπυρίδων Ε.
  2. Βιβλίο [68403482]: Συσκευασία τροφίμων, Μπλούκας Ιωάννης Γ.
  3. Αρβανιτογιάννης Ι. Σ., Μποσνέα Λ.Α. (2001). Στοιχεία τεχνολογίας, μεταποίησης και συσκευασίας τροφίμων. University Studio Press. ISBN 960-12-0981-6.
  4. Αρβανιτογιάννης Ι., Στρατάκος Α. (2011). Τεχνολογίες επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων. University Studio Press. ISBN 9789601220161.
  5. Ahvenainen, R. (Ed.). (2003). Novel food packaging techniques. Elsevier.
  6. Athanassiou, A. (Ed.). (2020). Sustainable food packaging technology. John Wiley & Sons.
  7. Bathe, Ρ. (1997). ‘Developments in the packaging of alcoholic drinks”, Pira Ιnternational, Leatherhead, Surrey, UK.
  8. Brody, A.L. and Marsh, K.S. (eds.), (1997). “The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology”, 2nd edition, John Wiley & Sons Inc., New York.
  9. Cerqueira, M. A. P. R., Pereira, R. N. C., da Silva Ramos, O. L., Teixeira, J. A. C., & Vicente, A. A. (Eds.). (2017). Edible food packaging: Materials and processing technologies.
  10. Gordon L. Robertson. (2012). Food Packaging: Principles and Practice. CRC Press (3rd ed.). ISBN 9781439862414.
  11. Han, J. H. (Ed.). (2005). Innovations in food packaging. Elsevier.
  12. Kadoya, T. (Ed.). (2012). Food packaging. Academic Press.
  13. Robertson, G. L. (2016). Food packaging: principles and practice. CRC press.
  14. Singh, P., Wani, A. A., & Langowski, H. C. (Eds.). (2017). Food packaging materials: Testing & quality assurance. CRC Press.
  15. Work, H.H. (2018). The Shape of Wine: Its Packaging Evolution. Routledge.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. Food Packaging and Shelf Life.
  2. Foods.
  3. International journal of retail & distribution.
  4. Journal of Food science.
  5. British food journal.