Νέες Εξελίξεις στην Αμπελουργία – Οινολογία

Γενικά

  • Κωδικός: ΤAΒΟ-86-H6
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
  • Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3)
  • Μονάδες ECTS: 4
  • Σελίδα μαθήματος: https://eclass.emt.ihu.gr/courses/FD344/
  • Διδάσκοντες: Κυραλέου Μαρία

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Εισαγωγή: βασικά ζητήματα του αμπελοοινικού κλάδου και οι ανάγκες που προκύπτουν για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων στην αμπελουργία και στην οινολογία.
  • Εφαρμογή της βιοπροστασίας στον αμπελώνα.
  • Λειτουργική βιοποικιλότητα στον αμπελώνα.
  • Βιώσιμη χρήση άρδευσης σε αμπελώνες με οινοποιήσιμες ποικιλίες.
  • Βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια αμπελιού για την παραγωγή οίνου. Οινοποίηση με τη χρήση αυτόχθονων ζυμών και παραγωγή ‘φυσικών οίνων’ (‘natural wines’).
  • Επεμβάσεις μείωσης της αιθανόλης στους οίνους. Περιγραφή των τεχνικών που εφαρμόζονται στον αμπελώνα, στη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης και στο τελικό προϊόν.
  • Προτάσεις εναλλακτικών τρόπων προστασίας των οίνων με σκοπό τη μείωση της χρήσης θειώδους στην οινοποίηση.
  • Αξιοποίηση παραπροϊόντων/αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης οίνων βασισμένη στην “πράσινη” χημεία (“green” chemistry). Μείωση χρήσης διαλυτών, μείωση αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση εξοπλισμού κ.α.
  • Νέες τεχνικές/μέθοδοι προσδιορισμού της αυθεντικότητας των οίνων – προστασία της ποιότητας των οίνων.
  • Χρήση νέων τεχνολογιών (Robotics, Sensorisation, Artificial Intelligent, Geographic Information Systems) για τη διαχείριση των αμπελώνων, την αύξηση της παραγωγικότητας και την παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής και ποιότητας του οίνου.
  • Εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων (blockchain, e-certificate, e-label, smart storing) στον αμπελοοινικό τομέα για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητας.

Μαθησιακοί Στόχοι

Στο μάθημα αυτό περιγράφονται αρχικά οι προκλήσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στον αμπελοοινικό κλάδο και πως μπορούν να εφαρμοστούν καινοτόμες μέθοδοι για τη διαχείριση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των τελικών προϊόντων. Περιγράφονται οι νέες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα βασικά ζητήματα του αμπελοοινικού τομέα, όπως είναι η βιωσιμότητα, η κλιματική αλλαγή, η ιχνηλασιμότητα, η πρόληψη της νοθείας των προϊόντων και οι νέες τάσεις στις προτιμήσεις των κατανάλωσης.

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές

  • Να γνωρίσουν τις νέες εξελίξεις στην αμπελουργία και οινολογία με βάσει τις ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία έτη στην αμπελουργία και στην οινολογία.
  • Να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στην αμπελοκαλλιέργεια και την εφαρμογή της λειτουργικής βιοποικιλότητας και βιοπροστασίας στον αμπελώνα.
  • Να ενημερωθούν για την εφαρμογή νέων μέσων τεχνολογίας στην αμπελουργία και στην οινολογία.
  • Να εξοικειωθούν με  νέες αναλυτικές πρακτικές της ποιότητας των αμπελοοινικών προϊόντων με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων.

Γενικές Ικανότητες

  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Παραγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις39
Μη καθοδηγούμενη μελέτη50
Εργασία36
Σύνολο125

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδος αξιολόγησης:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
  • Εργαστηριακή Εργασία,
  • Ερωτήσεις ανάπτυξης.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Βιβλίο [17903]: ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ.
  2. Βιβλίο [77106965]: Οινολογία-Βασικές Αρχές και Μέθοδοι Οινοποίησης, Boulton B. Roger, Singleton L. Vernon, Bisson F. Linda, Kunkee E. Ralph.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. American Journal of Enology and Viticulture.
  2. Journal International de la Vigne et du Vin.
  3. Journal of the Science of Food and Agriculture.
  4. Agricultural and Food Chemistry.
  5. Foods.
  6. Plants.