Τerroir και Διαχείριση Αμπελώνων

Γενικά

  • Κωδικός: TABO-911-Θ11
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά (Αγγλικά για τους φοιτητές Erasmus)
  • Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις (3)
  • Μονάδες ECTS: 4
  • Πρόγραμμα Μαθημάτων:

Περιεχόμενα μαθήματος

  • Terroir
    1. Η έννοια του terroir στην αμπελουργία: μια πολυεπιστημονική έννοια.
    2. Ο ρόλος του κλίματος.
    3. Ο ρόλος της υδατικής και αζωτούχου θρέψης για το αμπέλι.
    4. Ενίσχυση εδαφικής αξίας του συστήματος βλάστησης και διαχείρισης.
    5. Ένα παράδειγμα του εδάφους σε μια ζώνη ΠΟΠ.
  • Αγροοικολογία
    1. Αρχές και συστατικά στοιχεία της πρακτικής της αγροοικολογίας.
    2. Γεωργία για τη διατήρηση των σόλων, αρχών και εφαρμογών στον αμπελώνα.
    3. Μελέτη περίπτωσης: εγκατάσταση και σύνθεσης των συστατικών της –ο ρόλος της φυλλικής επιφάνειας στην αμπελουργία διατήρησης των εδαφών.
  • Αυτοδιάγνωση και επιθεώρηση αμπελώνα
    1. Αρχές της αυτοδιάγνωσης.

Μαθησιακοί Στόχοι

Οι σπουδαστές μετά την απόκτηση βασικών γνώσεων για το αμπέλι και το περιβάλλον του (αγροονομικές και φυσιολογικές προσεγγίσεις) αλλά και όπως και αμπελουργίας και παραγωγής κρασιών συμπεριλαμβανομένου της φυστοπροστασίας είναι σε θέση να συμμετέχουν στη δημιουργία και διαχείριση του αμπελώνα.

Γενικές Ικανότητες

  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Παραγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.

Μέθοδοι Διδασκαλίας

  • Πρόσωπο με πρόσωπο.

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

  • Χρήση Τ.Π.Ε. τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων όσο και στην εργαστηριακή εκπαίδευση με στόχο την πρόκληση διαλόγου με τους φοιτητές και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους.
  • Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας e‐class.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις39
Εργασία40
Μη καθοδηγούμενη μελέτη21
Σύνολο100

Αξιολόγηση Φοιτητών

Μέθοδος αξιολόγησης:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης,
  • Εργαστηριακή Εργασία,
  • Ερωτήσεις ανάπτυξης.

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Ευάγγελος Σουφλερός. «Οινολογία. Επιστήμη και Τεχνογνωσία». Copyright © 1997.ISBN: 960 9699 1 6, Set: 96069924.
  2. ΑργύρηςΤσακίρης. «Οινολογία. Από το σταφύλι στο κρασί». Εκδόσεις Ψύχαλος. Αθήνα 1998. ISBN: 960 7920 058.
  3. Andrew L. Waterhouse , Gavin Sacks , David Jeffery “Χημεία και Βιοχημεία Οίνου: Από τηνΘεωρία στηνΟινοποίηση” ΕκδόσειςRosili 2019.
  4. Pascal Ribèreau – Gayon, Yves Glories, AlainMaujean, DenisDubourdieu.“Traitè d’ OEnologie -(Vol.2)”. Dunod, Paris 1998. ISBN: 2100039481.
  5. Ron S. Jackson. “Wine science. Principles and applications”. Academic Press, Inc. California, 1994. ISBN: 0123790603.
  6. Emile Peynaud. “ Connaissance et travail du vin”. Dunod, Paris 1981. ISBN: 2040114173.
  7. Pascal Ribèreau – Gayon, Yves Glories, Alain Maujean, Denis Dubourdieu.“Traitè d’ OEnologie -(Vol.1)”. Dunod, Paris 1998. ISBN: 2100039481.
  8. Les Entretiens Scientifiques Lallemand. “ La microbiologie des vins mousseux V 3”. Lallemand © Toulouse 1994.
  9. Les Entretiens Scientifiques Lallemand. “Fermentation Technology V 2”. Lallemand © Toulouse 1994.
  10. Hans R. Luthi et Ulrich Vetsch.“Analyses et Apprèciation Microscopiques de vins et jus de fruits dans la pratique”, Collection Avenir OEnologie.
  11. Roger B. Boulton et al. “ Principles and practices of winemaking”, Aspen Publishers Inc., New York, c1996, ISBN: 0834212706.
  12. Bruce W. Zoecklein et al. “Wine analysis and Production ”, Chapman & Hall, New York, c1995,ASIN: 0412982412.
  13. Kenneth C. Fugelsang.“Wine Microbiology” , Aspen Publishers Inc., New York, c1997, ISBN: 0412066114.
  14. Cornelius S. Ough. “Winemaking basics”, Haworth Press, New York, 1991, ISBN: 1560220058.
  15. Richard P. Vine et al. “Winemaking: From grape growing to marketplace”, Chapman & Hall, New York, c 1997, ISBN: 83421699x.
  16. David R. Storm. “Winery utilities: planning, design and operation”, Aspen Publishers Inc., New York, c1997, ISBN:0834219816.
  17. OIV Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  1. American Journal of Enology and Viticulture.
  2. Journal International de la Vigne et du Vin.
  3. Journal of the Science of Food and Agriculture.
  4. Agricultural and Food Chemistry.
  5. South African Journal of Oenologie.